top of page

Cum  să vă îngrijiţi bijuteriile?

Indicatii generale

Bijuteriile, chiar dacă sunt realizate din metal rezistent, nu sunt 100% indestructibile şi invariabile şi nici o piesă de bijuterie nu îşi va păstra starea iniţială vreme de mai multi ani. Producătorii de bijuterii încearcă să adauge diverşi aditivi în aliajul de metal sau încearcă să folosească diverse finisaje pentru suprafaţa produsului astfel încât acesta să reziste cât mai mult posibil. În majoritatea cazurilor chiar şi toate aceste intervenţii nu vor preveni zgârieturile sau schimbarea culorii.

 

Pentru a vă putea bucura de bijuteriile dumneavoastră pentru o perioadă mai lungă de timp, este foarte important să urmaţi câteva reguli de bază şi foarte simple:

  • Păstraţi bijuteriile în cutii pentru bijuterii sau în săculeţi de mătase sau catifea, realizaţi special pentru aşa ceva, preferabil ar fi să ţineţi fiecare piesă separat.

  • Nu expuneţi bijuteriile la substanţe chimice.

  • Parfumul poate să provoace pagube bijuteriilor, nu ar trebui să fie aplicat direct pe bijuterii.

  • Mai toate bijuteriile pot fi afectate de clor, de apa termală şi apa sărată, toate acestea pot afecta metalul în sine sau pietrele care sunt aplicate pe bijuterie. (Clorul şi apa sărată nu vor afecta aurul şi titaniul).

  • Curăţaţi bijuteriile doar cu soluţii cu materiale special create în acest scop. Există o varietate largă de materiale speciale, soluţii şi creme destinate întreţinerii bijuteriilor. Dacă nu sunteţi siguri de ceva anume atunci mergeţi direct la bijutier să le curăţaţi. l

  • Nu aplicaţi niciodată forţa brută pe bijuterii.

Bijuteriile din argint

Acestea necesită o foarte mare îngrijire. Bijuteriile realizate din argint nu ar trebui să fie păstrate în spaţii deschise ci în săculeţi speciali de mătase sau catifea sau în cutiuţe de bijuterii. Cea mai întâlnită problemă la bijuteriile de argint este înnegrirea sau pierderea luciului. Oxidarea bijuteriilor din argint este un proces natural dar cu o îngrijire adecvată se poate preveni acest lucru şi bijuteriile dumneavoastră vor arăta ca noi mereu. Înnegrirea bijuteriilor din argint este motivul pentru care se intervine cu placarea cu rodiu, acesta previne oxidarea şi prelungeşte frumuseţea şi luciul suprafaţelor din argint. Dar nici chiar acesta nu poate garanta menţinerea frumuseţii şi luciului argintului. Este o reacţie naturală a argintului, nu un defect de fabricaţie. Puteţi găsi cu uşurinţă „produs de lustruire argint“ în orice magazin. Veţi turna conţinutul într-un recipient şi veţi curăţa bijuteria cu un material special. Bijuteriile din argint vor fi lucioase şi vor arăta ca noi în câteva minute.  

Bijuteriile din aur

Aurul nu necesită îngrijire specială. În mod normal poate fi curăţat cu apă curată cu puţin detergent. După curăţare clătiţi cu apă curată şi apoi uscaţi. Bijuteriile din aur acoperite de grăsime pot fi curăţate cu alcool şi uscate cu un material moale care nu zgarie.

bottom of page